
Bahan-bahan ( 20 cucuk atau lebih )
* 500 gram daging (hiris memanjang dan nipis)
* 500 gram isi ayam (hiris memanjang dan nipis)
*
* BAHAN PERAP
* 2 batang serai
* 1/2 inchi halia
* 1/2 inchi lengkuas
* 1/2 cawan jintan manis
* 1/2 cawan jintan putih
* 1/2 cawan gula
* Garam, serbuk kunyit dan air secukupnya
* 4 sudu besar sos tiram
* 4 sudu besar kicap pekat
* 4 ulas bawang putih
* 4 ulas bawang merah
* 5 sudu besar minyak masak
*
* BAHAN PERCIK
* 1/2 cawan minyak masak
* 4 sudu besar susu tepung
* 1 batang serai diketuk
*
* BAHAN KUAH
* 500 gram kacang tanah (goreng dengan minyak tanpa buang kulit)
* 15 tangkai cili kering (rendam dalam air panas dulu)
* 2 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 2 batang serai
* 1/2 cawan gula perang
* Garam, gula putih , air dan serbuk perasa secukupnya
*
* BAHAN-BAHAN LAIN
* Timun secukupnya sebagai ulam
* Bawang besar sebagai ulam
* Ketupat nasi (jika suka)
* Lidi satay secukupnya
Cara-cara
1. Kisar kesemua bahan perap hingga halus.Kemudian perapkan daging dan ayam dalam bekas berasingan dengan menggunakan bahan perap ini selama 2 jam.Kemudian kelimkan pada lidi satay dengan kemas.Bakar hingga masak.
2. Gaulkan sebati minyak dan susu.Percikkan bahan ini diatas satay semasa membakar.
3. Kisar bahan-bahan kuah hingga separuh lumat.Masakkan bahan ini atas api kecil hingga pekat.
4. Sedia dihidang bersama timun,bawang besar dan ketupat nasi.